[HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Czyli moduły i rozszerzenia przydatne w naszych projektach , ale i podczas pracy z mikrokontrolerami
ps19
Najsłabsze Ogniwo
Posty: 9
Rejestracja: wt sty 24, 2017 2:43 pm

[HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: ps19 » pn lut 06, 2017 4:01 pm

Witajcie

Mam pewien problem z modułem HC-08, mianowicie nie mogę sparować z nim żadnego urządzenia - wyskakuje błąd parowania, nie prosi nawet o hasło.
Podpiąłem się do modułu poprzez przejściówkę USB->RS232 (FT232) ale nie reaguje na komendy AT - wysyłam bez /r/n (baudrate 9600) (Terminal by [email protected]/terminal z arduino/Tera Term).

-Przejściówka działa bo używam jej w innych testach.
-Rx i Tx skrosowane.
- Zasilanie z 3v3
2017-01-24.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
SunRiver
Moderator
Posty: 77
Rejestracja: wt sty 10, 2017 6:20 pm
Kontaktowanie:

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: SunRiver » pn lut 06, 2017 4:08 pm

Nie mam HC-08, ale z HC-05 miałem podobny problem , pomogło na jakiś czas - upgrade firmware , ale niestety moduł i tak umarł ...
...:: z każdym bitem serca ::...

💫Sunduino.pl
-------------------------------------
💦Forum ATNEL
💦KINETIS

Awatar użytkownika
SunRiver
Moderator
Posty: 77
Rejestracja: wt sty 10, 2017 6:20 pm
Kontaktowanie:

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: SunRiver » pn lut 06, 2017 4:09 pm

spróbuj jeszcze na innych szybkościach uarta może sie przestawił
i jak by się obudził to AT+DEFAULT
...:: z każdym bitem serca ::...

💫Sunduino.pl
-------------------------------------
💦Forum ATNEL
💦KINETIS

ps19
Najsłabsze Ogniwo
Posty: 9
Rejestracja: wt sty 24, 2017 2:43 pm

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: ps19 » pn lut 06, 2017 4:32 pm

Próbowałem na różnych prędkościach uart i bez zmian. Zmiana softu to chyba tylko przez CC Debugger ?

Awatar użytkownika
SunRiver
Moderator
Posty: 77
Rejestracja: wt sty 10, 2017 6:20 pm
Kontaktowanie:

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: SunRiver » pn lut 06, 2017 4:47 pm

Tak ccdebugerem bez problemu wrzucisz co CC2540

zobacz jeszcze czy na USB nie ruszy ...
...:: z każdym bitem serca ::...

💫Sunduino.pl
-------------------------------------
💦Forum ATNEL
💦KINETIS

ps19
Najsłabsze Ogniwo
Posty: 9
Rejestracja: wt sty 24, 2017 2:43 pm

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: ps19 » pn lut 06, 2017 5:09 pm

CC Debuggera nie mam, ale po USB spróbuję. Nie robiłem nic jeszcze z prockami od TI także mam jeszcze jedno proste pytanie - skąd wziąć firmware do tego modułu ?

Awatar użytkownika
SunRiver
Moderator
Posty: 77
Rejestracja: wt sty 10, 2017 6:20 pm
Kontaktowanie:

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: SunRiver » pn lut 06, 2017 5:12 pm

Jak coś mam CCDebuger :) oprogramowanie jest na stronie texasa w pakiecie z oprogramowaniem
pod IAR'a

http://www.ti.com/product/CC2540/toolssoftware

to tylko 8051 z radyjkiem BLE :)
...:: z każdym bitem serca ::...

💫Sunduino.pl
-------------------------------------
💦Forum ATNEL
💦KINETIS

ps19
Najsłabsze Ogniwo
Posty: 9
Rejestracja: wt sty 24, 2017 2:43 pm

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: ps19 » śr lut 08, 2017 8:15 pm

Podłączyłem moduł na pająka i dostaję odpowiedź "OK" na komendę AT, na resztę komend nie odpowiada, komendy nie działają.

Awatar użytkownika
SunRiver
Moderator
Posty: 77
Rejestracja: wt sty 10, 2017 6:20 pm
Kontaktowanie:

Re: [HC-08]Brak komunikacji/Błąd parowania

Post autor: SunRiver » śr lut 08, 2017 8:17 pm

czyli pewnie coś padło w firmware ....
trzeba wgrac na nowo
...:: z każdym bitem serca ::...

💫Sunduino.pl
-------------------------------------
💦Forum ATNEL
💦KINETIS

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość